tag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post2284826578502413106..comments2024-03-03T20:55:42.453+09:00Comments on Świat od podszewki: Polacy w Korei - Sezon na KimchiŚwiatodpodszewkihttp://www.blogger.com/profile/02763919011971310804noreply@blogger.comBlogger18125tag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-25453829940426422792014-12-23T19:06:58.800+09:002014-12-23T19:06:58.800+09:00Oczywiście, że jest o zrobieniu kimchi :D Po prost...Oczywiście, że jest o zrobieniu kimchi :D Po prostu dodatkowo zachęcam. Z doświadczenia wiem, ze wiele osób tylko przeczyta tekst i nie ruszy się żeby zrobić własne kimchi. Chociaż takich aktywnych czytelników Wam życzę :)<br />Co do krojenia to są różne zdania. Pracuję właśnie nad tekstem kimchi robionego bardziej czasochłonną metodą i może jeszcze bardziej zniechęcę czytelników :)<br />Pozdrawiam!<br />Mateusz Petkiewiczhttp://korea-online.pl/pl/artykul/65/blogi-o-korei.htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-76936479703545037122014-12-07T00:29:01.016+09:002014-12-07T00:29:01.016+09:00Oryginalnie kimchi przechowywane było w onggi, ter...Oryginalnie kimchi przechowywane było w onggi, teraz cały kraj wierzy w plastik, w sklepach pojemniki plastikowe, w sprzedaży kimchi w workach. I jakoś żyją Są tworzywa, które nie reagują z kwasami w żywności.<br />Yyy, niniejszy post właśnie jest o tym- zrobieniu własnego kimchi :) ale może trudno to zauważyć, w tym gromadnym mieszaniu kapusty.<br />Stanowczo też nie polecamy krojenia kapusty przed zakiszeniem na kawałki na jeden kęs.<br />ŻADNA szanująca się ajumma takiego barbarzyństwa nie popełni.Światodpodszewkihttps://www.blogger.com/profile/02763919011971310804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-53057314763769631862014-12-06T01:40:21.326+09:002014-12-06T01:40:21.326+09:00Mnie tylko zastanawia dlaczego oni używają pojemni...Mnie tylko zastanawia dlaczego oni używają pojemników z tworzyw sztucznych? Może tam są odpowiednio przystosowane. osobiście jednak polecam przechowywać kimchi w szklanych słojach lub innych szklanych pojemnikach. Kwas w kimchi reaguje z plastikiem i do tego powoduje większy smrodek ;) Stanowczo też polecam zrobienie własnego kimchi :) Sporo frajdy i potem ogromna ilość na długą zimę!Korea Onlinehttp://korea-online.pl/pl/artykul/33/przepis-mak-kimchi.htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-81184097301265111772014-12-05T22:12:45.924+09:002014-12-05T22:12:45.924+09:00Siostro! Skalpel!
Poszukaj w azjatyckim sklepie w...Siostro! Skalpel! <br />Poszukaj w azjatyckim sklepie w okolicy, będzie dojrzalsza pewnie i kwaśniejsza, ale warto.<br />Zachęcam też do własnej produkcji, jak czas pozwoli :)Światodpodszewkihttps://www.blogger.com/profile/02763919011971310804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-10972490703098302132014-12-05T21:49:59.487+09:002014-12-05T21:49:59.487+09:00Trochę to przypomina widoki z sali operacyjnej ;) ...Trochę to przypomina widoki z sali operacyjnej ;) ale skoro tyle osób się zajada, to coś w tym kimchi musi być :D przyznaję, że ja nigdy nie miałam okazji spróbować.IzabelaABhttps://www.blogger.com/profile/08462927732748982978noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-74719079806091970032014-12-03T18:21:47.997+09:002014-12-03T18:21:47.997+09:00Wyniki śledztwa przedstawiają się następująco:
-na...Wyniki śledztwa przedstawiają się następująco:<br />-najmniejsze opakowanie kimchi, jakie udało mi się znaleźć, to 1,9 kg- jedna główka, plus trochę płynu- cena 21900 KRW<br />-3,7 kg(2 główki) - 32900 KRW<br />-1 kg baek kimchi(biała, bez chili)- 12900 KRW<br />Wszelkie inne przystawki są dostępne w jednokęsowych proporcjach, ale z baechu kimchi, czyli z tym, co się wszystkim kojarzy na hasło kimchi- nikt się tu nie rozdrabnia.Światodpodszewkihttps://www.blogger.com/profile/02763919011971310804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-45093786917258800272014-12-03T12:50:03.967+09:002014-12-03T12:50:03.967+09:00Co prawda to tylko 80g produktu, ale 4 RMB to jaki...Co prawda to tylko 80g produktu, ale 4 RMB to jakieś 700 KRW, aż sprawdzę dziś w gieesie.<br />Najbliższy nam supersam, nie mylić z supermarketem, należy do sieci GS25, więc został jednogłośnie ochrzczony swojskim GieEsem.<br />Tu glony jedzą na potęgę, w zupie, gotują z nich wywar, jako przystawki też występują, jest mnóstwo rodzajów, do kupienia niemal wszędzie.<br />A te, o których mówię, że są dobre do kimchi, najlepiej kupować u nas na targu, świeżo prażone na ogniu. Kim(nori) to to samo zielsko, w które zawija się ryż w sushi-barach.Światodpodszewkihttps://www.blogger.com/profile/02763919011971310804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-76642794081376461042014-12-03T00:31:13.896+09:002014-12-03T00:31:13.896+09:00Z powodu pewnych komplikacji logistycznych zjedliś...Z powodu pewnych komplikacji logistycznych zjedliśmy w lokalu w centrum miasta, kimchi zachowało się na zaś. Kosztowało umiarkowanie, chociaż znacznie więcej niż chińskie przetwory... chyba cos pod 4 RMB, czyli 2 PLN, więc jest szansa, że przywieźli od Was. Z glonami tu raczej nie ma odlotu, może bliżej wybrzeża, tu są, ale wydaje mi się, że dla nich glony, to glony, wiele więcej nie różnicują. juriuszhttp://jenotcodzienny.weebly.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-25543835670770007422014-12-02T12:46:18.001+09:002014-12-02T12:46:18.001+09:00Wnioskując po logo producenta, tym niebieskim kółk...Wnioskując po logo producenta, tym niebieskim kółku u góry opakowania, produkt ten zostal wyprodukowany w Korei.<br />No chyba, ze Chińczykom opłaca się kopiować przetwory warzywne.<br />Od roku nie kupiliśmy kimchi w sklepie, ale z doświadczenia z kimchi pakowanego w sposób podobny do tego na zdjęciu wynika, ze będzie ono kimchi nieco starszym, dojrzalszym, przez to kwaśniejszym.<br />Daj znać po degustacji, polecam z ryżem i prażonymi glonami kim(nori)swiat-od-podszewkihttps://www.blogger.com/profile/01044490144242843409noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-18106036359163804882014-12-02T11:02:19.253+09:002014-12-02T11:02:19.253+09:00Zainspirowany wpisem dokonałem inwestycji:
http:/...Zainspirowany wpisem dokonałem inwestycji: <br />http://i.imgur.com/Kzimm1c.jpg<br />Czy autor wie coś nt. jakości/autentyczności/koreańskosci tego produktu? Dzisiaj zapewne nastąpi degustacja, więc będę nieco mądrzejszy, ale na razie leżakuje.juriuszhttp://jenotcodzienny.weebly.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-76177935378631933652014-11-30T19:36:29.077+09:002014-11-30T19:36:29.077+09:00Kimchi dosyć ostre, ale faktycznie- pycha!
Podziel...Kimchi dosyć ostre, ale faktycznie- pycha!<br />Podzielilibyśmy się z Wami, ale chyba bezpieczniej będzie zabrać w fabrycznym opakowaniu.swiat-od-podszewkihttps://www.blogger.com/profile/01044490144242843409noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-3700815376779036922014-11-30T19:06:50.778+09:002014-11-30T19:06:50.778+09:00Pyszne kimchi i super zdjęcia :)
Przed wyjazdem z...Pyszne kimchi i super zdjęcia :)<br /><br />Przed wyjazdem z Korei zrobimy zapasy na polską zimę.My Oppa's Bloghttps://www.blogger.com/profile/00307003191313876982noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-68256760193228288662014-11-30T08:14:38.652+09:002014-11-30T08:14:38.652+09:00Karolino, to naprawdę nic trudnego, nieco tylko cz...Karolino, to naprawdę nic trudnego, nieco tylko czaso- i pracochłonne zajęcie.<br />Ale za to jaka nagroda :)<br />A na początek może sklep azjatycki w okolicy? Choć akurat z kimchi w UK nie mamy dobrych doświadczeń.Światodpodszewkihttps://www.blogger.com/profile/02763919011971310804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-53369424940813955392014-11-30T08:10:12.177+09:002014-11-30T08:10:12.177+09:00Na całe szczęście w DAISO są pochłaniacze zapachów...Na całe szczęście w DAISO są pochłaniacze zapachów do lodówki :)Światodpodszewkihttps://www.blogger.com/profile/02763919011971310804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-38556458661747946752014-11-30T06:09:25.663+09:002014-11-30T06:09:25.663+09:00Też muszę kiedyś spróbować zrobić swoje kimchi - p...Też muszę kiedyś spróbować zrobić swoje kimchi - podczas kilku miesięcy spędzonych w Korei zajadałam się nim codziennie i tęsknię...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05228022157218281955noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-89105742658996462582014-11-30T02:21:52.058+09:002014-11-30T02:21:52.058+09:00Nie ma jak smrodek świeżo fermentującego kimchi ;&...Nie ma jak smrodek świeżo fermentującego kimchi ;> Co mi przypomina, że powinnam zrobić, bo zapasy się kończą.wavesinbluesandhttps://www.blogger.com/profile/11455409314644096547noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-3529993178462957192014-11-29T21:08:42.678+09:002014-11-29T21:08:42.678+09:00Jak żołądek niezwyczajny, to wyobraź sobie jak mo...Jak żołądek niezwyczajny, to wyobraź sobie jak może burczeć po spożyciu takich ostrości ;)Światodpodszewkihttps://www.blogger.com/profile/02763919011971310804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4926311420702799777.post-5989283210292042242014-11-29T17:27:05.492+09:002014-11-29T17:27:05.492+09:00Przepiękna ta koreańska kultura! Genialne zdjęcia....Przepiękna ta koreańska kultura! Genialne zdjęcia. A na widok tych pyszności aż mi burczy w brzuchu!Podróże MMhttp://www.podrozemm.blogspot.comnoreply@blogger.com