Deep fried
Abalone 전복 on a Bed of Seaweed served with Barley ®.
I have just
prepared my first abalone and it fills me with pride, as I do not usually cook at home since my husband does it so well.
Abalone is a unique combination of an oyster
taste and foie gras texture.
An easy and
effective way to impress your guests for a quick brunch or to have an evening snack with a
glass of Semillon.
Preparation:
Cleaning
abalone is not the easiest thing as you must be careful not to cut through the gut which
is full of half digested kelp. A flexible knife to cut the foot and a spoon to
scoop it out is a must. Once the abalone is cleaned we may cook it. The best
way to do it is to deep fry it.
Ingredients:
Abalone
Spiced breadcrumbs
Garlic
Egg
Canola oil
for frying
Seaweed (Kelp
or other that you prefer)
Barley
Cooking:
Beat egg
with finely chopped garlic
Dip abalone
in beaten egg and breadcrumbs twice
Deep fry it for a minute and a half (if you leave it on a pan for too long it will become
chewy), evaluate the size of the abalone to adjust cooking time.
Cook barley
in a salted water.
Place
abalone and barley on a seaweed and serve.
Bon appetite
!
Smażone Abalone 전복 z
glonami i kaszą jęczmienną ®.
Abalone to rzadkie połączenie smaku ostrygi z konsystencją foie
gras.
Doskonałe zarówno na brunch, jak i na późno wieczorną przekąskę
z akompaniamentem kieliszka Semillon.
Przygotowanie:
Czyszczenie abalone nie należy do łatwych zadań, trzeba uważać,
aby nie naruszyć wnętrzności, które za zwyczaj wypełnione są częściowo przetrawionymi
algami. Potrzebny jest elastyczny nóż do odcięcia stopki oraz łyżka do jej usunięcia.
Składniki:
Abalone
Bułka tarta
Czosnek
Jajko
Glony (kelp, lub inne, w zależności od upodobań)
Olej rzepakowy do smażenia
Kasza jęczmienna
Przygotowanie:
Obtoczyć abalone w jajku i bułce z wyciśniętym czosnkiem i
pieprzem.
Smażyć przez około 1,5 minuty (należy dostosować długość smażenia
do wielkości abalone, jeśli pozostaną zbyt długo na ogniu zrobią się gumowate)
Ugotować kaszę.
Abalone wraz z kaszą podawać na glonach.
Smacznego!
Abalone... znam z od strony muszli ;) biżuteria, macica perłowa..., a czy "mięsko" przypomina może trochę kalmary? Egzotyka i polskie klimaty :) to lubię :)
OdpowiedzUsuńWitam ! Tu babska część bloga.
OdpowiedzUsuńMięsko przypomina w smaku ostrygi a w konsystencji jest dużo miększe niż kalmary,
ale twardsze niż ostryga.
Przypomina najbardziej francuskie Escargot's.