Koreańskie bułeczki Mochi z czarnym
sezamem
Przepis na około
12 bułeczek.
180 gram mąki ryżowej
20 gram mąki pszennej (opcjonalnie)
10 gram mleka w proszku
120 gram mleka
60 gram oleju roślinnego
20 gram czarnego sezamu (wcześniej trzeba go uprażyć)
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
1 jajko
Szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Mleko, olej, sos sojowy i sól mieszamy w garnuszku i
zagotowujemy. Dodajemy mąkę ryżową, pszenną
i śmietankę w proszku. Mieszając połącz składniki, dodaj jajko, a następnie użyj
miksera, aby ciasto wyrobić. Jeśli będzie zbyt luźne, można dodać więcej mąki. Dosypujemy
sezam i raz jeszcze mieszamy.
Dzielimy ciasto na 12 bułeczek, obtaczamy w mące i pieczemy
przez 20 minut. Jeśli chcemy, żeby bułeczki były bardziej chrupkie trzeba je spryskać
woda przed pieczeniem.
Podajemy najlepiej lekko cieple.
ciekawy przepis, na pewno warty wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuń