Fredro zwykł mawiać Dobra żona tym się chlubi, że gotuje, co mąż lubi. U nas w domu role są odwrócone. Małżonek przy kuchni stać lubi, ja mniej, więc kiedy go nie ma, obiady są proste: sałata i kura lub ryba.
Zdarza się jednak, że mam ochotę na pełen obiad, czyli sałatka, mięcho i ziemniaki;
w wydaniu koreańskim: mięcho, kimchi i ryż (jak widać zjadanie zwierzyny jest uniwersalne, reszta składników zależy od szerokości geograficznej).
Ryż w Korei zastępuje ziemniaki i jest wykorzystywany na setki sposobów. Do obiadu podawany jest zazwyczaj w czystej formie, ugotowany po prostu na wodzie, często bez soli. Przyznam, że nie jest to moja ulubiona forma podawania tego zboża. Ja podaję go do obiadu z sezamem i glonami.
Oto przepis.
Składniki:
ryż
uprażony sezam
nori
Ottogi - olej sezamowy
Skladniki |
Produkt finalny |
Ugotowany ryż połączyć ze świeżo uprażonym sezamem, łyżeczką oleju sezamowego oraz pokruszonym nori.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz