sobota, 4 kwietnia 2015

Ryż a la Ola.

Jest weekend, człowiek siedzi w domu, więc przydało by się coś ugotować.

Fredro zwykł mawiać Dobra żona tym się chlubi, że gotuje, co mąż lubi. U nas w domu role są odwrócone. Małżonek przy kuchni stać lubi, ja mniej, więc kiedy go nie ma, obiady są proste: sałata i kura lub ryba.
Zdarza się jednak, że mam ochotę na pełen obiad, czyli sałatka, mięcho i ziemniaki;
w wydaniu koreańskim: mięcho, kimchi i ryż (jak widać zjadanie zwierzyny jest uniwersalne, reszta składników zależy od szerokości geograficznej).

Ryż w Korei zastępuje ziemniaki i jest wykorzystywany na setki sposobów. Do obiadu podawany jest zazwyczaj w czystej formie, ugotowany po prostu na wodzie, często bez soli. Przyznam, że nie jest to moja ulubiona forma podawania tego zboża. Ja podaję go do obiadu z sezamem i glonami.
Oto przepis.

Składniki:
ryż
uprażony sezam
nori
Ottogi - olej sezamowy

Skladniki
Produkt finalny
Przygotowanie:
Ugotowany ryż połączyć ze świeżo uprażonym sezamem, łyżeczką oleju sezamowego oraz pokruszonym nori. 
Podawać na ciepło.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...