sobota, 7 lutego 2015

Ho-Bbang 호빵 만들기, czyli buchty z czerwoną fasolą


Ho-Bbang 호빵 만들기 to nic innego, jak mandu z nadzieniem z fasolki azuki.

Proste, dość szybkie i smaczne danie na słodko. Świetna alternatywa na zdrowy obiad dla wszystkich Tadków niejadków;) 

Przepis na pastę  znajdziecie tutaj, przepis na bułeczki poniżej. 

 

Przygotowanie pasty

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 ½ ciepłego mleka lub wody (ja używam mleka sojowego)
½ łyżeczki drożdży suszonych

Gotowe Ho-Bbang, ja podaje je po Polsku ze smietaną lub naturalnym jogurtem, posypane brązowym cukrem. Taki mój koreańsko-polski mix ;)
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzamy w mleku, dodajemy mąkę ( nie trzeba czekać, aż drożdże zaczną pracować). Wszystko dobrze mieszamy a następnie wyrabiamy ciasto.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. 

Ciasto wyciągamy delikatnie z naczynia, formujemy z niego podłużny bochen.
Przecinamy go na pół.
Połowę odkładamy pod wilgotną ściereczkę.
Z drugiej połowy tworzymy rulon i tniemy go na kawałki o długości ok 4 cm.

Kawałki ciasta spłaszczamy (można lekko rozwałkować krawędzie, będzie się łatwiej kleiło boki ), w ten sposób powstają nam okrągłe, małe placuszki.
Na środek placuszków kładziemy pastę i zawijamy ciasto tworząc okrągłe bułeczki. 

Pozostawiamy je na 20 min pod przykryciem, następnie gotujemy na parze (ok 12 min, w zależności od grubości ciasta), tak, jak polskie buchty.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mniam, gdybym nie była takim leniem to może bym nawet zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Informatyczki zadowalaja się larwami z puszki, tak ;)?

    OdpowiedzUsuń
  3. Fasolka azuki????? Rany boskie.... Coś czuję, że w przeciętnym polskim sklepie coś tak magicznego nie występuje....... A już mimo bycia niekuchenną chciałam się zainteresować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. W przeciętnym warzywniaku może i nie będzie, ale w jakimś dużym mieście, pełnym młodych i wykształconych?
    Na pewno jest tutaj.
    Zaznaczam, że nie znam dostawcy, więc tym bardziej też go tutaj nie reklamuję.
    A z resztek zrób sobie peeling ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...