czwartek, 30 kwietnia 2015

Topokki, czyli kopytka po koreańsku



Dziś kolejny prosty przepis praktykowany pod nieobecność małżonka.

Koreańskie kopytka, czyli Tteokbokki (Topokki).

Przepis „na oko” ;) wychodzi zawsze.


Składniki:

Tteokbokki czyli Rice Cakes / kopytka z mąki ryżowej. Ja kupuję gotowe, ale jeśli będzie problem z dostaniem w kraju nad Wisłą, przepis na wyrób domowy podaje nieoceniona Maangchi
Myślę, że równie dobre Tteokbokki  wyjdą z polskich kopytek ;)
Połowa cebuli
Szczypiorek
Kilka płatków kimchi z kapusty pekińskiej
Cukier
Szczypta soli
Mąka ryżowa do zagęszczenia (można zastąpić skrobią)
Pasta Gochujang, czyli ostra pasta chili. Wygooglowalam, że w polskim Tesco jest do dostania Tao Tao Pasta curry czerwona, powinna się dobrze sprawdzić jako zamiennik.
Płatki chili (ja kupuje w tutejszym Tesco, więc i w Polsce powinny być do dostania)
Woda
Domowa bulionetka (lub kostka)

Przygotowanie:

Zeszklić cebulę na głębokiej patelni. Dodać 3/4 szklanki wody z rozpuszczoną bulionetką, oraz  łyżkę pasty chili i płatki chili.
Po połączeniu składników dodać cukier i sól do smaku.
Dodać pokrojone w paski kimchi oraz szczypiorek.
Poddusić kilka minut.
Zagęścić mąką.
Dodać ugotowane wcześniej, jeszcze cieple kopytka. 

Jeśli sos wyjdzie za ostry, można dodać kleks jogurtu naturalnego (oczywiście domowej roboty ;)

Podawać zaraz po przygotowaniu. Kopytka z mąki ryżowej robią się bardzo gumowe po wystygnięciu.

2 komentarze:

  1. Gochujang można bez problemu kupić w Kuchniach Świata i na allegro ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. I to się nazywa pomocna dłoń! Dziękujemy za uzupełnienie informacji!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...