sobota, 10 stycznia 2015

Fasola Azuki – pasta na słodko. 팥앙금



Jest sobota, jest i przepis, tym razem na słodko ;)

Pasta “PatAngGeum (팥앙금)” zwana także “JeokAngGeum (적앙금)” to produkt znany w wielu azjatyckich krajach. Jest on używany najczęściej do deserów lub słodkich potraw. 
Ja z rozrzewnieniem wspominam taiyaki (鯛焼き) , które dostałam od wiekowej Japonki w antrakcie przedstawienia Kabuki

W Korei, w lecie jemy ją w bingsu, przepis możecie znaleźć tutaj

Bingsu z czarnym sezamem i sosem z fasoli Azuki
W zimie natomiast, na co drugim rogu ulicy znaleźć można Bungeoppang, czyli pastę z fasoli azuki, serwowaną  pod kołderką ciasta gofrowego. 

Ciasto gofrowe, pasta z czerwonej fasoli
Przepis jest bardzo prosty, potrawa smaczna a do tego można się pochwalić znajomym na jakimś azjatyckim party zorganizowanym w swoim własnym „M”. 

Fasolka Azuki 팥, Vigna angularis
Czerwoną fasolę Azuki gotujemy aż do miękkości (ok 20 min). 
Po odcedzeniu fasolę zgniatamy. Są dwie szkoły, jedni używają blendera, inni widelca.
Następnie dodajemy szczyptę soli i cukier do smaku. Ja lubię dodać cukier ciemny, brązowy (Muscovado, nierafinowany), jest smaczniejszy i nadaje brunatnego koloru całej paście.

Kiedy już wszystkie składniki wymieszamy; raz jeszcze całość podgrzewamy i dodajemy jeszcze trochę cukru, jeśli jest taka potrzeba, cukier w procesie podgrzewania się skarmelizuje i zwiąże naszą fasolkę.

Po ostygnięciu z pasty formujemy kuleczki. Można je obtoczyć w sezamie, wiórkach kokosowych, posiekanych orzechach; jak kto woli. Nie jest to tradycyjny sposób podania, ale kto powiedział, że przepisów nie można zmieniać zgodnie z własnymi preferencjami?

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda fajnie, ale trudno mi wyobrazić sobie smak. Słyszę różne dobre rzeczy o właściwościach tej fasolki, sama chyba jej nie próbowałam. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to trzeba ugotowac ;) Pewno bedzie w jakims sklepie ze zdrowa zywnoscia. Poszukaj jez w Tesco, oni czasem maja zaskakujace rzeczy na sanie. Ja ostatnio zrobilam ja na wytrawnie i tez super wyszla. Fasola to w koncu fasola i mysle, ze przyprawic mozna jak komu pasuje ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...