sobota, 31 stycznia 2015

Koreańskie bułeczki Mochi z czarnym sezamem


Koreańskie bułeczki Mochi z czarnym sezamem
Przepis na około 12 bułeczek.




180 gram mąki ryżowej
20 gram mąki pszennej  (opcjonalnie)
10 gram mleka w proszku
120 gram mleka
60 gram oleju roślinnego
20 gram czarnego sezamu (wcześniej trzeba go uprażyć)
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
1 jajko
Szczypta soli

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Mleko, olej, sos sojowy i sól mieszamy w garnuszku i zagotowujemy.  Dodajemy mąkę ryżową, pszenną i śmietankę w proszku. Mieszając połącz składniki, dodaj jajko, a następnie użyj miksera, aby ciasto wyrobić. Jeśli będzie zbyt luźne, można dodać więcej mąki. Dosypujemy sezam i raz jeszcze mieszamy.
Dzielimy ciasto na 12 bułeczek, obtaczamy w mące i pieczemy przez 20 minut. Jeśli chcemy, żeby bułeczki były bardziej chrupkie trzeba je spryskać woda przed pieczeniem.

Podajemy najlepiej lekko cieple.

1 komentarz:

  1. ciekawy przepis, na pewno warty wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...